Dlaczego wazon przecieka?

W procesie wypału składniki chemiczne gliny topią się i scalają, dzięki temu ceramika uzyskuje twardość i (prawie) nie chłonie wody. Aby to osiągnąć glina musi być wypalona w maksymalnej dla niej temperaturze. Inaczej zostanie porowata czyli nasiąkliwa.

Przyjmuje się, że naczynia użytkowe mogą chłonąć do 2% płynu (im mniej tym lepiej). Niektóre masy ceramiczne pozostają porowate pomimo osiągnięcia w wypale swojego punktu spieku. Czasem sytuacja taka jest pożądana (kiedyś o tym napiszę). Dlatego przy wykonywaniu ceramiki użytkowej ważny jest dobór masy, temperatury wypału i odpowiednich szkliw. To wymaga pewnej wiedzy i prób.

W przypadku długotrwałego kontaktu z wodą przedmioty porowate szybko mogą ulec zniszczeniu. Jest to bardzo ważne przy użytkowaniu wazonów, mydelniczek, umywalek, kubków. Jeśli wazon zostawia na drewnianych meblach wilgotne kółko, to znaczy że „poci się” a wiec nasiąka wodą. Taki wyrób można spróbować uszczelnić impregnatem do płytek np. Atlas Delfin lub innym. Nie zawsze jest to wystarczające ale może pomóc. Oczywiście taki impregnat nie nadaje się do zastawy stołowej i kontaktu z żywnością, tylko do wazonów czy mydelniczek. Więcej na temat spożywczości wyrobów ceramicznych napiszę w kolejnym wpisie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top